The Bochord Apt.

I en bygård fra 1929, tegnet av den anerkjente bygårdsarkitekten Gunnar Schultz, finner vi en klassisk perle av en familieleilighet. Med sine store sosiale rom, har den gjennom tidene blitt bygget om for å imøtekomme samtidens levesett. Fra tidligere har kjøkkenet blitt flyttet til finstuen for å tilrettelegge for et ekstra soverom, mens pikeværelse og øvrige rom var blitt beholdt etter den originale planen. Leiligheten bar preg av flere år med skiftende eiere som har benyttet seg av enkle løsninger med kort holdbarhet, og behovet for en ny grundig oppgradering stod på trappene.

Gjennom flere måneder har familieleiligheten gjennomgått en planmessig ombygging for å imøtekomme familiens skiftende behov. Gjennom nøye planlegging og kartlegging av familiens behov ble romfordelingen justert for å skape flere rom og sosiale soner for opphold. Fra å være en fireroms med store uutnyttede flater og gulvareal, har leiligheten blitt transformert til en femroms med en ekstra stuekrok som bonus. Resultatet er en fleksibel bolig som rommer hele familien, og som tilrettelegger for å bli boende gjennom de neste tiår, selv med levesett i endring.

 
 
 
 
 
 

Med sin luftige beliggenhet i 4. etg har det å bringe frem lyset vært førende for grepene som har blitt utført; fra åpning i bærevegg til overlys og dører med glassfelt. Det ble åpnet helt opp mellom stue og kjøkken for å trekke lyset dypere inn i leilighetens tidligere finstue, samtidig som det ble skapt et luftig og åpent allrom med flere ulike soner for opphold og sosialisering.

Det eksisterende kjøkkenet ble bevart, men ble nøye bygget om og fikk tilført ny materialitet i form av fronter og benkeplate. Spesiallagde løsninger som åpne hylleseksjoner og et smalt vaskeskap ble integrert for å tilrettelegge for best mulig funksjon og lagring. Kjøkkenets formmessige plan trekker opp et skille mot spisesonen, samtidig som det åpner opp for sosialisering ved kjøkkenbenken og mellom sonene.

Det kom tidlig frem i prosessen at behovet for plass til å samle bøker var et viktig ønske. Fra kjøkkenet til enden av spisesonen har langveggen blitt utnyttet med en stor skreddersydd bokhylle. Nøye tegnet og planlagt for å romme familiens mange bøker, ble bokhyllen plassbygget på stedet. Ikke bare gir den rom for oppbevaring – den skaper også et naturlig bakteppe for spisesonen.

 
 
 
 

I hjertet av allrommet finner man peisen – tidligere bortgjemt i et hjørne i kjøkkenrommet, nå et naturlig blikkfang og samlende element i rommet. Peisen fra byggeår fremstod nedslitt og lite integrert i boligen, og fikk en rehabilitering for å møte dagens krav. Med sin tydelige røde fargetone markerer den sin plass og inviterer til bruk.

Doble dører mellom hovedsoverom og stuekrok legger til rette for en dynamisk bruk av de ulike sonene. Det effektive soverommet kan enkelt åpnes opp mot stuen for å skape mer luftighet og plass. Overlys og glassdører passer på at rommet føles romslig selv med lukkede dører.

Gjennom designprosessen har det vært viktig å bevare leilighetens iboende kvaliteter, samtidig som funksjon og behov ble ivaretatt. Klassiske arkitektoniske trekk som himling og originale dører har blitt bevart der det var mulig, mens originale tregulv har blitt hentet frem og slipt ned. Moderne elementer har blitt tilført gjennom skyvedører, kjøkken og belysning, som sammen med de klassiske trekkene skaper et dynamisk og interessant familiehjem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

hallo@osloaula.no

Copyright © 2024 Oslo Aula AS

Terms and conditions